sobota, 2 lutego 2013

Sałatka z kaki, granatu, cykorii

Składniki, 1 porcja:
1 dojrzałe kaki
1 granat
garść rukoli
1 główka cykorii


Sos:
sok wyciśnięty z 1/2 granatu
sok z 1 limonki, cytryny lub pomarańczy
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki cukru (np. brązowego)
1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie:
  • Kaki obrać cienko ze skórki, pokroić na cząstki. Cykorię pokroić w poprzek na 1 cm kawałki, posypać niewielką ilością soli morskiej, cukrem (1/2 łyżeczki) i skropić 1 łyżką soku z limonki, cytryny lub pomarańczy. Wymieszać i włożyć do miseczki. Dodać rukolę i kawałki kaki.
  • Owoc granatu obrać ze skórki (może być niedokładnie, ale ważne jest aby przyciąć skórkę na górze i dole owocu - to pozwoli nam łatwo wyłuskać ziarenka). Wyłuskać ziarenka z połowy owocu, z reszty wycisnąć sok bezpośrednio do rondelka. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, cukier, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać po sałatce. Czytaj więcej w BLOGU.