• 1 dojrzałe kaki
• 1 granat
• garść rukoli
• 1 główka cykorii
Sos:
• sok wyciśnięty z 1/2 granatu
• sok z 1 limonki, cytryny lub pomarańczy
• 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
• 2 łyżeczki cukru (np. brązowego)
• 1 łyżka miodu
• świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Kaki obrać cienko ze skórki, pokroić na cząstki. Cykorię pokroić w poprzek na 1 cm kawałki, posypać niewielką ilością soli morskiej, cukrem (1/2 łyżeczki) i skropić 1 łyżką soku z limonki, cytryny lub pomarańczy. Wymieszać i włożyć do miseczki. Dodać rukolę i kawałki kaki.
- Owoc granatu obrać ze skórki (może być niedokładnie, ale ważne jest aby przyciąć skórkę na górze i dole owocu - to pozwoli nam łatwo wyłuskać ziarenka). Wyłuskać ziarenka z połowy owocu, z reszty wycisnąć sok bezpośrednio do rondelka. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, cukier, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać po sałatce. Czytaj więcej w BLOGU.