sobota, 2 lutego 2013

Kalafior z granatem w słodkim miodowo-cytrusowym sosie z imbirem

Składniki, 2 porcje:
1/2 niedużego kalafiora, pokrojonego na różyczki
1 łyżeczka drobno startego imbiru
1 pomarańcza (skórka starta z całej, sok wyciśnięty z połówki, z drugie połówki obrany z błonek miąższ)
szczypta płatków chili lub świeżej papryczki chili drobno posiekanej
1/4 szklanki sake lub białego wina, ewentualnie wina śliwkowego
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy extra vergine
1 mały granat - wyłuskane nasiona


opcjonalnie: płatki migdałów zrumienione na patelni, świeża kolendra


Przygotowanie:
  • Do szerokiego garnka włożyć różyczki kalafiora, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, odcedzić, wodę wylać a kalafiora włożyć z powrotem do garnka.
  • Do kalafiora dodać imbir, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, chili, wino, miód i oliwę. Zagotować. Gotować do czasu aż kalafior będzie miękki przez około 7 minut.
  • Kalafiora wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć do salaterki. Pozostały sos gotować na większym ogniu przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż zrobi się gęsty. W międzyczasie wyłuskać ziarenka z granatu.
  • Do kalafiora w salaterce dodać cząstki pomarańczy, nasiona granatu, polać sosem i podawać. Opcjonalnie można posypać zrumienionymi płatkami migdałów i kolendrą. Czytaj więcej w BLOGU.