sobota, 22 września 2012

Vege hamburgery

Kotlety z warzywami i kaszą jaglaną
• 2 szklanki kaszy jaglanej

• 3 szklanki wody
• 1 młoda włoszczyzna lub 2 marchewki, 2 pietruszki, ¼ selera, 1/3 pora
• 1 szklanka płatków owsianych
• 1 pęczek koperku
• 4 duże cebule
• 5 łyżek oleju
• sól lub sól warzywna
• pieprz
• 1 szklanka otrębów pszennych lub owsianych
• olej lub oliwa do smażenia

Krok Po kroku:Kotlety z warzywami i kaszą jaglaną
1. Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Zagotowuję 3 szklanki wody. Na gotująca się wodę wrzucam kaszę i przykrywam pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuję 5 minut, wyłączam gaz i zostawiam kasze, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na patelni z olejem.
3. Warzywa skrobie lub obieram obieraczką a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.
4. Koperek szatkuję.
5. Płatki owsiane mielę w młynku do kawy na drobny proszek. // albo jajka!
6. Do dużej miski wkładam ciepłą, ale nie gorącą kaszę, rozdrobnione warzywa, podsmażoną cebulę, koperek, sporo pieprzu i soli. Dobrze wyrabiam masę. Na koniec dodaję zmielone płatki owsiane i ponownie wyrabiam. Masa na kotlety powinna być dość twarda i łatwo się formować.
7. Z masy formuję kotlety, obtaczam w otrębach pszennych lub owsianych i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Podaję z warzywami lub zieloną sałatą z ogórkiem.