poniedziałek, 3 września 2012

Babeczki morelowe z musem z białej czekolady

Składniki, 12 sztuk: 250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml mleka
125 g masła, stopionego i ostudzonego
4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki
5 łyżek cukru pudru
tłuszcz do posmarowania foremek
Mus z białej czekolady:
100 g białej czekolady
200 ml zimnej śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki na babeczki lub wgłębienia w formie na muffiny posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło (ja ubijałam przez około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.
  • Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Ostudzić, wyjąć z foremek, podawać z musem z białej czekolady.
  • Przygotować mus z białej czekolady: czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubić zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą