poniedziałek, 3 września 2012

Placki marchewkowo-ziemniaczane

Składniki, około 15 placuszków:
1 bardzo duża marchewka
2 średnie ziemniaki
1 mała cebulka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy), 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine
Przykładowe dodatki: śmietana, jogurt, sos pieczarkowy, ser kozi, rzeżucha, jajka, pomidorki koktajlowe, dip z awokado, różowa sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzony łosoś...

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine, ogień ustawić na średni. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (podobnie jak smażymy zwykłe placki ziemniaczane). Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami. Można odgrzewać np. w piekarniku. Dobre są też na zimno