czwartek, 20 września 2012

Babeczki z nutellą


Nagrzej piekarnik na 160oC, wyłóż papilotkami 12 foremek na babeczki.
Ucieraj przez 2 minuty aż do uzyzkania lekkiej gładkiej masy:
150g masła
150g cukru
Przełącz mikser na średnie obroty i dodaj po kolei 3 jajka, mieszaj do czasu całkowitego zmieszania składników.
Dodaj:
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
220g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczeni
szczyptę soli
Mieszaj mieszaj mieszaj mieszaj.
Wypełnij foremki ciastem do połowy wysokości, na środek ciasta nałóż 1/2-1 łyżeczkę nutelli, przykryj ciastem (do 3/4 wysokości foremki), delikatnie wymieszaj, żeby część nutelli znalazła się na wierzchu babeczki - nutella u góry stworzy skorupkę, a w środku znajdzie się gorąca nutellowa niespodzianka.
Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut, przed zjedzeniem pozwól przynajmniej 5 minut ostygnąć. Przechowuj pod przykryciem.