piątek, 21 września 2012

Pasta z fasoli i warzyw

* 3 marchewki
* 3 pietruszki
* 3 cebule
* 1 seler
* 5 ząbków czosnku
* 300 g fasoli suchej lub 2 puszki białej fasoli
* 100 ml oliwy
* 3 łyżki natki pietruszki
* sól
* pieprz czarny lub kolorowy do smaku

Krok Po kroku:
1. Warzywa obieram ze skóry i kroję na całkiem spore kawałki w tym również czosnek i cebulę. Układam je w blaszce, polewam 50 ml oliwy, posypuję solą, pieprzem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na jakies 70 minut. Od czasu do czasu mieszam warzywa łyżką, aby równomiernie się upiekły. Gdy lekko przestygną rozgniatam je na kawałki.
2. Ugotowana fasolę lub pozyskana z puszki odcedzam i rozgniatam tłuczkiem do warzyw.
3. W misce mieszam rozgniecione warzywa oraz fasolę. Dodaje poszatkowaną pietruszkę, 50 ml oliwy i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Jeśli wolicie kremowe pasty wtedy fasolę i warzywa rozgniećcie w melakserze.