piątek, 21 września 2012

Pasta z ciecierzycy, papryki i pomidorów

* 250 g ciecierzycy
* 1 słoik pomidorów w puszcze
* kilka suszonych pomidorów
* 1 papryka pieczona
* 100 – 150 ml oliwy
* 100 – 150 ml wody z gotowania
* 3 łyżeczki soli morskiej

Krok Po kroku:
1. Ciecierzyce moczę przez noc w wodzie. Rano gotuję do miękkości.
2. Paprykę opiekam, zdejmuję z niej skórę i przekładam do miseczki.
3. Do blendera wkładam odcedzoną ciecierzycę, z której odlałam wcześniej szklankę wody. Dodaję pomidory z puszki, pomidory suszone, paprykę, obrane ząbki czosnku, sól do smaku i miksuję. Po chwili dolewam wodę, aby osiągnąć rzadszą konsystencję i miksuję jeszcze kilkanaście sekund.
4. Pastę zostawiam w melakserze na jakieś 15 minut, aby lekko przestygła. Gdy mogę włożyć do niej palec dolewam oliwę i miksuję ponownie. Gotową pastę przekładam do słoików zakręcam i trzymam w lodówce. Z powodzeniem postoją 7 dni.