Kruchy spód:
• 135 g mąki
• 75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
• 60 g cukru
• 1 żółtko
Ciasto makowe:• 40 g maku
• 2 łyżki gorącego mleka
• 125 g masła
• 80 g cukru pudru
• 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
• 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu cytrynowego
• 1 jajko
• 90 g mąki
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Lukier cytrynowy:
• 125 g cukru pudru
• kilka łyżek soku z cytryny
Mała blaszka o wymiarach 11 x 35 cm lub 20 x 20 cm, posmarowana masłem, posypana bułką tartą lub zmielonymi migdałami
Przygotowanie:
- Kruchy spód: Do miski przesiać mąkę, dodać kawałki masła i rozcierać je palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtko oraz 2 - 3 łyżki wody. Ugniatać ciasto łącząc składniki w kulę. Spłaszczyć ją ręką na placek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki lub zamrażarki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki przeźroczystej folii lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na placek większy niż powierzchnia blaszki. Ciastem wyłożyć spód oraz boki blaszki na wysokość około 2 cm. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut, na złoty kolor. Ostudzić.
- Ciasto makowe: Mak wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, skórką cytrynową i aromatem lub ekstraktem cytrynowym na puszystą masę (7 - 8 minut). Wbić jajko i ucierać jeszcze przez 4 - 5 minut. Dodać mak namoczony w mleku i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia (niekoniecznie). Delikatnie połączyć składniki, wyłożyć na ostudzonym spodzie i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
- Ostudzić i posmarować lukrem cytrynowym: wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, w takiej ilości, aby powstał gęsty lukier. Czytaj więcej w BLOGU.