sobota, 2 lutego 2013

Sernik na spodzie z białej czekolady

Uwagi:
  1. Klasyczny sernik z mielonego sera. Postępując zgodnie z przepisem, otrzymasz wspaniały sernik, aksamitny w strukturze i o idealnej konsystencji. Dodatek zredukowanej śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego o zawartości kokosa około 60%) to jeden z czynników wpływających na jakość sernika.
  2. Zamiast śmietanki kokosowej można oczywiście użyć śmietanki kremówki 30% (230 ml), wówczas sernik będzie równie dobry, ale już bez tego dodatkowego, wyjątkowego akcentu i unikatowego posmaku.
  3. Po upieczeniu i ostudzeniu, sernik wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Nowy, nieznany jeszcze spód na sernik, przygotowany z przepisu na Brownie z białą czekoladą (nie mylić z Blondie). Możesz też zrobić klasyczny, kruchy spód jak w TYM przepisie.
  5. Przygotowanie spodu można bardzo uprościć, będzie on tylko troszkę mniej puszysty, ale pod sernik idealnie się sprawdzi. Masło roztopić razem z białą czekoladą. Masę trochę przestudzić, następnie zmiksować z cukrem, jajkami oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia - miksować tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Czytaj więcej w BLOGU.



Sernik klasyczny z mielonego twarogu

Składniki:

Spód: Brownie z białą czekoladą:
150 g białej czekolady
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła, miękkiego
4 łyżki cukru pudru
2 jajka








Masa serowa:
500 ml śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego . Śmietankę i mleko redukujemy do około 1/2 szklanki
1 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie z dodatkiem 100 g masła lub gotowy zmielony ser "z wiaderka"
6 jajek, oddzielone żółtka od białek
1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego (na sernik z aromatem wanilii) lub 5 płaskich łyżek stołowych (50 g) mąki ziemniaczanej (na sernik o neutralnym smaku)

Wysoka forma (7 - 8 cm) o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone krążkiem z papieru do pieczenia, zachodzącym na boki formy

Przygotowanie:
Spód:
  • Przygotować formę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Czekoladę roztopić (np. w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem na puszystą masę (około 6 - 7 minut). Stopniowo dodawać jajka, na przemian z mąką (mąkę dodać w mniej więcej 3 partiach), cały czas miksując. Delikatnie wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) z roztopioną i ostudzoną białą czekoladą.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 - 30 minut, aż ciasto urośnie i zrumieni się. Wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.
Masa serowa:
  • Piekarnik nagrzany do 165 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Na dolną półkę piekarnika wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę z jednego czajnika. Śmietankę kokosową wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, gotować na średnim lub więcej niż średnim ogniu, przez około 15 - 30 minut, aż się zredukuje do około 1/2 szklanki. Wymieszać z twarogiem sernikowym.
  • Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z mąką ziemniaczaną lub sypkim budyniem.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, do ubitej piany, stopniowo dodawać po łyżce pozostały cukier puder (1/4 szklanki) cały czas ubijając. Białka delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na ostudzony spód (może być lekko ciepły), wyrównać powierzchnię.
Pieczenie:
  • Na formie położyć luźno papier do pieczenia, tak aby nie dotykał on do masy serowej i nie przykrywał całkowicie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową kratkę. Zamknąć piekarnik, zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec sernik przez 50 minut, pod przykryciem z papieru.
  • Po zakończeniu pieczenia, nie otwierać piekarnika, zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie stopniowo otwierając drzwiczki, studzić sernik. Wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz dopiero po całkowitym ostudzeniu i bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc.