• 150 g mąki
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 60 g cukru
• mała szczypta soli
• 1 łyżka startej skórki z cytryny
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 1 jajko
• 100 ml kefiru
• 55 g masła
Dekoracja: smażona w cukrze skórka cytrynowa, cukier puder, gwiazdki z lukru
Dodatki: śmietana, powidła z owoców egzotycznych lub dżem cytrynowy
- Do jednej miseczki wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej łączę jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelewam do miseczki z mąką. Mieszam, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde.
- Ciasto przekładam do wysmarowanych masłem foremek (lub najlepiej do papilotek w formie na muffiny). Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Foremki powoli wyjmuję z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przekładam z foremek na talerz, posypuję cukrem pudrem i dekoruję skórką cytrynową. Podaję ze śmietaną i dżemem.