sobota, 2 lutego 2013

Jabłka z kruszonką

Kruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru. Ja użyłam miałkiego brązowego cukru. Deser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych. Mi najbardziej smakował bez żadnych dodatków. Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Bardzo dobry przepis z Kuchni francuskiej, Larousse. 


Jabłka z kruszonką. Najlepszy przepis na szybki i łatwy deser z jabłek.

Składniki:
1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Kruszonka:
90 g masła
125 g mąki
80 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
szczypta soli





Wykonanie:
  • Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić.
  • Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem.
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
  • Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec na złoty kolor (ja piekłam jeszcze przez kolejne 15 minut, kruszonka się zrumieniła a jabłka były idealnie upieczone.