niedziela, 18 marca 2012

Do wypróbowania: tartaletki z ciasta francuskiego z poziomkami

składniki na 4 tartaletki o średnicy 12cm:
3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji) 
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek lub innych owoców jagodowych (na jedną porcję dawałam około 3 łyżek, może trochę więcej) 



1. Ciasto francuskie rozmrozić.
2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.
3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.
5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.
8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.